След редица технически проблеми шампионите на България по автомоделизъм с водородни клетки от СТМК – Враца завоюваха 11-то място в генералното и първо място в класирането сред дебютантите от провелото се този уикенд световно първенство по автомоделизъм с водородни клетки Horizen Grand Prix в Прага, Чехия. Младите български състезатели успяха да победят всички представители на велики технологични сили Германия, Франция, Холандия и Русия.

Българите стартираха силно и достигнаха до 3-та позиция в общото класиране, но тогава за тях започна серия от технически проблеми свързани със замръзване на патроните с водород и от там бързото изтощаване на батерията.

Състезанията с модели задвижвани с водородни клетки стартираха за първи път този сезон в България, а това е първо участие за наш отбор на световно първенство осъществено с подкрепата на Технократи. 
Опита се оказа от много голямо значение в 6 часовото състезание, първите 5 места бяха окупирани от отборите на САЩ(Калифорния, Тексас, Чикаго, Ню Йорк и Бостън). Единствено българите в средата на състезанието успяваха да притесняват американската доминация в състезанието.
Следващия сезон в националното ни първенство организирано съвместно от Технократи и Българската федерация по автомоделни спортове се очаква участие да вземат десетки отбори от цялата страна и така страната ни да успее да излъчи отбор който да се бори за призовите места в технологичната надпревара.

 

Класирането: http://www.myrcm.ch/myrcm/report/en/47079/236601